Resolutie Vlaams Parlement

Op 6 november 2019
Catalonië

Vlaanderen kijkt niet blind voor de gebeurtenissen in Spanje en Catalonië. In een resolutie veroordeelt het Vlaams Parlement de zware straffen die het Spaanse Hooggerechtshof heeft uitgesproken aan negen Catalaanse politici en activisten. Een aantal N-VA-leden eist gratie voor de veroordeelde politici: "Politici horen thuis in parlementen en regeringen, niet achter tralies."
De straffen van het bedelaarsgeloof van het Spaanse Hooggerechtshof. “Democratisch gekozen politici en burgers worden veroordeeld en opgesloten voor het uitvoeren van hun politieke activiteiten. Dat is onaanvaardbaar ', zegt de N-VA. Samen met de andere meerderheidspartijen eisen we daarom gratie voor de veroordeelde politici en leiders van de burgerbeweging.

Catalaanse zaak vereist politieke oplossing
Het is onaanvaardbaar dat mensen in Europa tegenwoordig worden opgesloten en veroordeeld voor hun politieke mening. Politieke conflicten kunnen alleen worden opgelost door dialoog en niet door rechtbanken of repressie. Europa moet de fundamentele rechten en vrijheden zoals het recht op vrijheid van meningsuiting en democratie, en zeker in zijn eigen lidstaten, blijven verdedigen.

Aandringen op dialoog
Al in oktober 2017 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen een rol van bemiddelaar te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regeringen. Helaas moeten we vandaag vaststellen dat er niets gebeurt. De oorverdovende stilte van de Europese Commissie werkt niet voor een dialoog, maar integendeel. Daarom blijven we - meer dan ooit - volhouden dat er een politieke dialoog tussen Barcelona en Madrid moet plaatsvinden en vragen we de Europese en internationale gemeenschap niet langer weg te kijken, maar een bemiddelende rol te spelen in deze zaak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is